Kárpittisztítás házilag

Biztosan mindenki egyetért azzal, hogy a kárpit akkor a legjobb, ha tiszta. Az otthoni környezetben általában többfélét is tartunk, azonban mind a bútorkárpit, mint az autóban lévő és a szőnyegek is a kényelmünket szolgálják. A ronda foltok senkinek nem tetszenek, mivel elveszítjük vele az otthon érzését. Hiszen ki az, aki csak úgy beleül egy furcsán gyanús foltba? Talán, aki nem veszi észre. Ahhoz, hogy mindent tisztán tudjunk tartani különböző praktikák léteznek, de az idő előrehaladtával sokan maguktól is elsajátítják a legjobb trükköket.

 

Amikor fiatalként a szüleinkkel laktunk, talán nem éreztük olyan fontosnak, hogy minden ragyogjon körülöttünk, azonban ez a saját lakásnál általában változni szokott. Ilyenkor csak két megoldás áll a rendelkezésünkre, vagy nem csomagolunk ki semmit a védőfóliából, vagy inkább figyelünk a felületekre, és mindent rendeletetésnek megfelelően tisztítunk. El kell fogadni, hogy megjelenik az a bizonyos kosz, hiszen ez azt jelenti, hogy használatban van az adott tárgy. Hiszen pont ezért vettük meg!

 

A szódabikarbóna tényleg csodaszer?

A szövetkárpitok tisztításánál tudni kell, hogy rengeteg fajta létezik. Nem eshetünk neki ecettel, a másiknak pedig sósavval, de szerencsére általában hasonló eljárással mindegyik megtisztítható, pár speciális esettől eltekintve. Ebbe a kategóriába tartoznak a szőnyegek és a matracok is. Biztosan tapasztaltuk már, hogy véletlenül kiborítottuk a kakaót, esetleg a házi állatunk hagyott nem kívánatos jelölést valahol. Ilyenkor bevett szokás fellapozni az internetet, és ott keresni a megoldást.

 

A szódabikarbóna gyakran szokott megjelenni a tippek között, és van benne igazság, de óvatosan kell vele bánni. Ne feledjük, hogy ez az anyag fogfehérítésre is használható, tehát teljesen logikus, hogy a fekete ülőgarnitúránkon is elszíneződést hagy majd maga után. Ráadásul sokan csak rászórják a szódabikarbónát, és szerintük már kész is a művelet. Nos, ezzel az a gond, hogy a felületet csak akkor tudjuk tényleg megtisztítani, ha a tisztítószert rendesen beledolgozzuk, majd a szennyeződéssel együtt ki is szedjük. A friss és könnyen lemosható foltoknál azonban hasznos lehet ez a tipp is.

Mi van a vegyszerekkel?

 

Fontos beszélni a vegyszerekről is. Sokan ezekbe vetik teljes bizalmukat, bár ezt is érdemes ésszel végezni. Azok, akik a vegyszerek ellen beszélnek, általában pont azzal mossák a ruháikat. Akkor a kárpitot miért ne? Lényegében az is hasonlít a ruhadarabokhoz. Léteznek olcsó vegyszerek, bio alkotások és vegyszermentes gőzös tisztítók is. Nincsen jobb, vagy rosszabb, mindnek megvan az előnye és a hátránya. Egy biztos, a rendszeres vegyszeres tisztítás a felületet kopásával is jár, ezt tartsuk mindig szem előtt. Nem gond, ha néha nekiesünk, hogy kiszedjük az összes foltot, de ha mindennap erős vegyszerrel dörzsöljük, akkor annak látszódó nyoma is lesznek.

 jóga 13. kerület https://www.jogaunio.hu/jogaorak/13-jogaorak-a-maros-utcaban-budapest
únió https://jogaunio.hu/
budapest, xii. kerület, nagyenyed utca 8-14. https://www.jogaunio.hu/jogaorak/13-jogaorak-a-maros-utcaban-budapest
szatszang jelentése https://www.jogaunio.hu/hirek/147-a-mester-latogatasa
jóga nidra https://www.jogaunio.hu/a-jogarendszer/joganidra-es-relaxacio/50-yoga-nidra-and-relaxation

Tegyük fel, hogy megtettük a szódabikarbónás lépést, esetleg vegyszerrel jól átmostuk. Azonban még nem vagyunk készen, most jön a száradási idő. Ezt a bútorfestéshez tudnánk hasonlítani. Amikor a kedvenc tárgyaink erősen kopnak, egy réteg festék mentőöv lehet. De mi történne, ha azonnal hozzányúlnánk? Kárba menne a munkánk. Bár a kárpit nem fog szó szerint tönkremenni, ha vizesen is hozzáérünk, azonban várjunk legalább egy kicsit.

Száradás és rendszeresség

 

Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni a száradási időt olyan körülményeket kell megvizsgálnunk, mint a kinti vagy a benti száradás. Egy függönyt könnyebben kiakasztunk a napra, és lehet, hogy egy órán belül már készen is lesz. A kedvenc fotelünket már nehezebben mozgatjuk, és az anyagától függően az is megeshet, hogy három napig is várnunk kell.

A tisztítás mértéke a szennyeződés mértékétől is függ. Nem mindegy, hogy mekkora folttal állunk szemben, esetleg az egészet ki akarjuk-e takarítani. Ha nem akarunk később nagyobb problémával szembenézni, akkor legalább félévente, vagy évente elvégezzük a takarítást. Világosabb színű kárpitoknál jobb opció a félévente. A frissítő tisztítás újabbá varázsolja a kárpitokat, és kevésbé fogja koptatni, mint az alapos vegyszeres kezelés.

 

Ha szeretné a kárpittisztítást profi szakemberekre bízni akkor nézze meg kárpittisztítás és szőnyegtisztítás szolgáltatásainkat, és kérjen árajánlatot még ma, hogy mielőbb elvégezhessük önnek a tisztítást.